Kürtaj Nedir ? – İstenmeyen Gebeliğin Sonlandırılması
Gebeliğin durdurulmasına – sonlandırılmasına “kürtaj” veya “gebelik sonlandırma” denir. 1972 yılına kadar yasak olan kürtaja ilişkin yasaların değişmesi ile birçok kadın, hiç olmazsa sağlıklı koşullarda gebeliği sonlandırabilme olanağına kavuştu.Kürtaj işlemine halk arasında değişik tanımlamalar kullanılmaktadır. Kullanılan bu tanımlamalar,gebelik sonlandırma, hamilelik sonlandırma, çocuk aldırma,bebek aldırma, bebek alma, çocuk alma gibi ifadeler kullanılmaktadır.
0 (212) 000 0 000 nolu iletişim numaramızdan 7 /24 yada Web sitemizde bulunan fiyat sor butonlarından KÜRTAJ fiyatları hakkında bilgi alabilirsiniz.Ayrıca tüm sorularınız için bizi çekinmeden arayabilir yada web sitemizden sorularınızı bize sorabilirsiniz.Merkezimiz İzmir’in en büyük kadın doğum merkezlerinden biri olmakla birlikte İzmir ‘in en merkezi semti ALSANCAK ve en merkezi Noktası LOZAN Meydanındadır. Her semtten ulaşım çok kolaydır. Vapur, Otobüs , Metro gibi ulaşım kanallarından istediğiniz ile bize ulaşabilirsiniz.Merkezimizde en son en modern ve en güvenilir yöntem olan VAKUM YÖNTEMİ ile Kürtaj yapılmaktadır.Ağrı/Acı olmamaktadır.10 dk kadar Kısa bir sürede işlem tamamlanmaktadır.Kürtaj İşlemi için Herhangi bir bilginizi vermenize gerek yoktur.BİLGİ GİZLİLİĞİNİZ YASAL HAKKINIZDIR. HERHANGİ BİR BİLGİNİZİ VERMEDEN RANDEVU ALABİLİR , TÜM SORULARINIZI SORABİLİR , KÜRTAJ YAPTIRABLİRSİNİZ !!!!!
Kürtajın ,gebelik sonlandırma işleminin ne zaman ve nasıl yapılacağı Nüfus Planlaması Yasası’nda ve bu yasaya bağlı “Rahim Tahliyesi ve Sterilizasyon Hizmetlerinin Yürütülmesi ve Denetlenmesine İlişkin Tüzük”te düzenlenmiştir. Eskiden suç olan çocuk düşürme ve düşürtme, bu yasanın getirdiği değişiklikle belli koşulların varlığı halinde suç olmaktan çıktı.
Gebelik, kadın bedeninde gerçekleşen doğal bir olaydır. Bu nedenle gebeliği sürdürmeye de gebeliği sonlandırmaya da kadınların karar vermesi gerekir.
Kürtaj, hamilelik sonlandırma için her durumda mutlaka kadının rızasının olması gerekir. Ancak, hayati tehlikenin söz konusu olduğu çok acil hallerde, doktor izin almaksızın müdahale etmek zorunda kalırsa, bu durumu derhal resmi mercilere ihbar etmek ve rapor vermek zorundadır.
Kadın evli değilse gebeliğin on haftadan az olması kaydıyla kürtaj yaptırmaya her zaman hakkı vardır. Kadın evli ise kürtaj için, kendi rızasının yanında kocasının da rızası olmalıdır. Kocanın izin vermemesi halinde kürtaj yapılamaz. Kadının rızası olmadıkça koca istese de kürtaj yapılamaz.
Kürtaj Nasıl Yapılır ?
Kürtaj işlem günümüzde sıklıkla vakum yöntemi ile yapılır. Plastik enjektir ve ince plastik boru şeklinde kanül denilen aletlerden oluşan sistem sayesinde gebelik vakum ile emilerek çekilir ve alınır. Bu yöntem hem kolay hem daha az risklidir, daha az ağrılıdır. Kurşun kalemden daha ince olan plastik uç rahim ağzından içeriye sokularak enjektörün oluşturduğu vakum sayesinde emilerek çekilir. İşlem sıklıkla 5-10 dakikayı geçmez. Lokal veya genel anestezi ile yapılabilir. Eskiden yaygın kullanılan küret aletleri küçük çay kaşığı şeklinde ucu olan metal aletlerdir ve günümüzde nadiren gerekli hallerde kullanılır. Bu aletlerle gebelik emilerek alınmaz, küret aletinin ucu ile rahim içerisi kazınarak temizlenir. Daha kolay olan vakum yöntemi yaygınlaştığı için küretler pek kullanılmazlar. Kürtaj işleminde kullanılan enjektör, kanül ve küret gibi bütün aletlerin steril olması gerekir.
Kürtaj işleminin aşamaları:
Küretaj işleminden sonra mutlaka ultrasonografi ile gebeliğin haftası ve canlılığı kontrol edilir. Küretaj işlemine başlarken hasta jinekolojik muayene masasına alınır. Spekulum denilen muayene aleti vajine içerisine yerleştirilir. Vajina içerisi antiseptik solüsyon ile temizlenir. Bu aşamaya kadar herhangi bir ağrı hissedilmez. Daha sonra hastanın isteğine göre genel veya lokal anestezi uygulanır. Genel anestei için hastanın kolundan serum ve damar aracılığıyla ilaçlar verilir, bunu anestezi uzmanları yapar. Hasta derin bir uyku halinde gibi olur ve hiçbirşey hissetmez. İşlemden sonra uyandırılır. Lokal anestezi istenmişse rahim ağzına iğne ile anestezi uygulanır. Daha sonra vakum yöntemi ile gebelik alınır. Spekulum çıkarılır ve genel anestezi uygulanmışsa hasta uyandırılır. Hastanın uyanması 5-10 dakika sürer. Lokal anestezi uygulanmışs 5 dakika dinlendikten sorna ayağa kalkabilir. Ardından ultrason ile rahim içerisi tekrar kontrol edilir, temiz olduğundan emin olunur. Hasta kürtaj işleminden sonra kısa süre (10-20 dakika) dinlenerek günlük yaşamına dönebilir. Günlük her işini rahatlıkla yapabilir. İşlemden sonra hafif kasık ağrısı ve az miktarda kanama olabilir. İlaçlar ve kontrol: Kürtaj işleminden sonra genellikle hastaya kullanması için antibiyotik ve ağrı kesici ilaçalr reçete edilir. Hasta genellikle işlemden 1 hafta sonra kontrole çağırılır. Aşırı kanama ve aşırı ağrı durumlarında 1 hafta beklemeden hemen doktorunuza başvurmalısınız. 3-5 gün süren hafif ağrı ve en fazla 1 hafta süren az miktarda kanama normaldir. Bazen kanama sadece 1-2 gün sürebilir veya hiç kanama olmayabilir, bunlar normal durumlardır.İzmir Kürtaj Fiyatları 2018 Kürtajın yapıldığı gün duş, banyo serbesttir. Kürtaj sonrası kanamalar için tampon kullanmamalısınız, ped kullanmalısınız.
Vakum Aspirasyon Kürtaj – Vakum Kürtaj Nedir ? Nasıl Yapılır ?
Vakum aspirasyon küretaj:
Kürtaj işlem günümüzde sıklıkla vakum yöntemi ile yapılır. Plastik enjektir ve ince plastik boru şeklinde kanül denilen aletlerden oluşan sistem sayesinde gebelik vakum ile emilerek çekilir ve alınır. Bu yöntem hem kolay hem daha az risklidir, daha az ağrılıdır. Kurşun kalemden daha ince olan plastik uç rahim ağzından içeriye sokularak enjektörün oluşturduğu vakum sayesinde emilerek çekilir. İşlem sıklıkla 5-10 dakikayı geçmez. Lokal veya genel anestezi ile yapılabilir.
Eskiden yaygın kullanılan küret aletleri küçük çay kaşığı şeklinde ucu olan metal aletlerdir ve günümüzde nadiren gerekli hallerde kullanılır. Bu aletlerle gebelik emilerek alınmaz, küret aletinin ucu ile rahim içerisi kazınarak temizlenir. Daha kolay olan vakum yöntemi yaygınlaştığı için küretler pek kullanılmazlar. Kürtaj işleminde kullanılan enjektör, kanül ve küret gibi bütün aletlerin steril olması gerekir.
Kürtaj sonrası aşağıdaki durumlarda hemen doktorunuza başvurmalısınız:
– Ateş yüksekliği (38 derece üzerinde)
– Ağrı kesici ile geçmeyen şiddetli ağrı ve kramplar olursa
– Kürtaj sonrası aşırı kanamalar olursa
– Kürtaj sonrası günlerde kötü kokulu aşırı akıntınız olursa
– Kürtajın üzerinden 4-5 gün geçmesine rağmen kanama azalmazsa veya artarsa
Kürtajı nerede yaptırabilirim?
Kürtaj işlemi hastane veya özel muayenehanelerde, kliniklerde kadın hastalıkları ve doğum uzmanları tarafından yapılmaktadır. Kürtaj olacağınız merkezdeki uzmanın deneyimi, tecrübesi ve merkezin gerekli aletler, sterilizasyon açısından kapasitesi önemlidir.Merkezimiz İzmir’in en büyük kadın doğum merkezlerinden biri olmakla birlikte İzmir ‘in en merkezi semti ALSANCAK ve en merkezi Noktası LOZAN Meydanındadır. Her semtten ulaşım çok kolaydır. Vapur, Otobüs , Metro gibi ulaşım kanallarının tamamı ile ulaşabilirsiniz. Merkezimizde en son en modern ve en güvenilir yöntem olan VAKUM YÖNTEMİ ile Kürtaj yapılmaktadır.Kürtaj İşlemi için Herhangi bir bilginizi vermenize gerek yoktur.
Kürtaj da sık görülen şikayetler
Kürtaj (kürtaş, küretaj) işleminden sonra sık görülen şikayetler:
Ağrı:
Kürtaj işleminden hemen sonra (lokal anestezi ile de yapılsa genel anestezi ile de yapılsa) kasıklarda adet sancı tarzında ağrı meydana gelir. Ağrı ilk saatlerden itibaren azalmaya başlar ve ilk günden sonra çok rahatsız etmeyecek kadar hafif bir ağrı hissedilir, hatta bazen ilk günden sonra hiç ağrı görülmez. Kürtaj işleminden sonra ağrı kesici reçete edilecektir.
Kanama veya lekelenme:
Kanama kürtaj işlemi sırasında ve hemen sonrasında bir milktar (adet kanaması kadar) olacaktır. Kürtajın üzerinden saatler geçtikçe azalacaktır ve ilk günden sonra adetten daha az veya lekelenme şeklinde kanama görülür. Kanama toplam 3-5 gün en fazla 1 haftada biter. Bazı hastalarda kürtaj gününden sonra hiç kanama görülmez, bu da normal bir durumdur. Kanamayı azaltmak için herhangi bir ilaç gerekmez, kendiliğinden azalacaktır zaman geçtikçe. Eğer günler geçtikçe kanamanızda azalma olmuyor veya artıyorsa mutlaka doktorunuza tekrar başvurun. Kanama 1 haftada kesilmemişse mutlaka doktorunuza başvurun. Aşırı kanama olması parça kalması belirtisi olabilir bu durumda ufak bir müdahale ile parça temizlenecek ve kanama duracaktır.
Bulantı – kusma:
Kürtaj sırasında veya kürtaj işlemi bittikten hemen sonra çok nadiren görülen şikayetlerdir. Daha sonraki saatlerde ve günlerde görülmez normalde, bu nedenle bulantı, kusma gibi şikayetler olduğunda doktorunuza başvurmanız gerekir. Kürtaj işlemi lokal anestezi ile yapılacaksa işleme hastanın aç karnına alınmaması bu tür şikayetleri önleyebilir.
Adet gecikmesi (adet olamama) ve adet düzensizliği:
Kürtajdan sonra ilk adet genellikle 30-40 gün sonra görülür. Daha sonraki adetler kişinin kürtajdan önceki adet düzenine göre değişen sıklıkla görülür. Kürtaj işlemi adet düzensizliğimne neden olmaz. Hastanın kürtajdan önceki adetleri nasılsa kürtajdan sonra da aynı şekilde görmeye devam eder.
Akıntı, kaşıntı ve koku:
Kürtaj sonrasında nadiren görülen şikayetlerdir. Kürtaj işlemi sırısın vajinanın ve rahim ağzının antiseptik solüsyonla temizlenmesi vajina florasını bozabilir ve akıntıya (vajinit) neden olabilir. Bu durumda hasta sarı, yeşil, kahverengi, kötü kokulu akıntıdan ve bazen kaşıntıdan şikayet eder. Kürtajdan sonraki kontrolünüzde muayenede akıntı izlenirse tablet veya vajinal ovül şeklinde verilen ilaçlarla bu şikayet düzelecektir.
Ateş:
Kürtaj sonrası normalde ateş yükselmesi olmaz ancak endometrit veya başka bir enfeksiyon gelişirse işlemden 1-2 gün sonra ateş yükselmesi gelişebilir.
Bunların dışında ishal, kabızlık, baş ağrısı, böğür ağrısı, mide ağrısı gibi şikayetler kürtaj işlemi ile ilgili değildir.
Kürtaj Sonrası Cinsellik
Kürtaj işlemi sırasında iç organ olarak kabul ettiğimiz rahim içindeki damar ağızlarının ve serviksin açık kalması bir müddet 1 hafta kadar devam edecek ve buna bağlı ilişkide enfeksiyon kapma olasılığı artacaktır. Vajinal uzunluk ortalama 8-10 cm, rahim ağzı açıklığı ortalama 3 cm olmasına rağmen rahim içindeki açık olan damar ağızlarından iltihap yine de olabilir. Bu yüzden en azından kanamanın tamamen bitmeden cinsel ilişkiye müsaade edilmez. Bu da ortalama 1 haftadır. Sonradoktor-USG kontrol edilerek ilişkiye izin verilir.
Bu kanama kesilmesine rağmen ilişkiye müsaade etme süresi 7-10 gün arasında değişmektedir. Psikolojik nedenlerden dolayı bu süre uzatılabilir, bu dönemde hastamızın eşi tarafından ilişkiye zorlanması doğru değildir.
Kürtaj Sonrası Kanama
Bazen özellikle küçük gebeliklerde müdahaleden 3-4 gün sonra parçalı kanama, kasık ağrısının artması ile meydana gelebilir. Genelikle rahim ağzının spazm ile kapanması ve içeride kan toplanmasından dolayı meydana gelen bu durum gelip geçici olup özel bir müdahaleyi gerektirmez. Çok nadir bazı vakalarda içeriden toplanan kan fazla olur ve küçük bir müdahale ile bu kana boşaltmak gerekebilir.
Bazen küçük gebelikler müdahale yapılmasına rağmen gebelik devam edebilir. Hekimiz yeterince parça geldiğini düşünerek işlemin sonlandığını düşünebilir. Biz müdahale odasında bulunan ultrason ile işleme son vermeden muayene ederek, içeride parça kalıp kalmadığını saptayabiliriz. Bu komplikasyonu önlemenin en iyi yoludur.
Biz klinik olarak mutlaka müdahaleden önce USG ile gebelik durumu, uterus ve yumurtalıkların durumu muayene edilir. Ayrıca kürtajdan sonrada mutlaka USG ile bakılır. Bunlar bize kürtajın daha rahat ve kontrollü yapılmasını sağlamaktadır.
Kürtaj Sonrasında Nelerle Karşılaşabilirsiniz ?
Ameliyatın hemen sonrasında gözlem için, hemşireniz sizi dinlenme odasına alacaktır. Dinlenme odasında 1-2 saat kalabilirsiniz. Taburcu olmadan önce doktorunuz ya da hemşireniz size reçetenizi verip iyileşmenize yardımcı olabilecek önerilerde bulunacaklar ve bir problem yaşadığınızda iletişime geçebilmeniz için telefon numarası vereceklerdir.
Kürtaj sonrasında eve daöndüğünüzde dinlenin. Kendinizi yorgun hissedebilirsiniz. Ağrı, kramp ve hafif vajinal kanama yaşayabilirsiniz. Ayrıca bulantı, ishal, ateş, kabızlık veya şişkinlik şikayetleriniz de olabilir. Kendinizi daha iyi hissetmeniz ve hızlıca iyileşmeniz için akivitelerinizi sınırlamalısınız. Güzelce dinlenin ve yeterince uyuduğunuzdan emin olun.
Hafif yürüyüş gaz sancısı şikayetlerinizi hafifletmeye yardımcı olabilir.
Sonraki günlerde normal aktvitelerinize devam edebilirsiniz. Eğer ağrınız varsa ibuprofen (advil) veya asetaminofen (tylenol) gibi ağrı kesiciler kramp ağrılarınızı hafifletmeye yardımcı olur.
Tamamen iyileşene kadar veya kanamalarınız durana kadar 2-3 hafta boyunca cinsel ilişkiden kaçınmayı düşünebilirsiniz. Ancak buna gerek yoktur. İşlemden hemen sonra doğum kontrol hapı almaya başlayabilirsiniz. Ancak enfeksiyon riskinden korunmak için işlemden sonraki ilk hafta içinde mutlaka kondomla korunun.
Operasyondan sonra ilk 2 hafta boyunca düzensiz veya lekelenme tarzında kanamanız olacaktır. İlk hafta tampon kullanmaktan kaçının ve sadece ped kullanın. Genital bölgenizi temiz tutun.
Rahim gebelik öncesi boyutuna küçüleceği için adet sancısına benzer kramplar yaşayabilirsiniz. Bu durum birkaç saat veya bir kaç gün sürebilir. Bazı kadınlar 6 haftadan uzun sürdüğünü belirtmiştir.
Ayrıca 2-3 hafta boyunca duygusal tepkiler verebiirsiniz.
6 hafta boyunca ağır egzersiz, mekik veya ağır kaldırmaktan kaçının.
Ameliyattan sonra enfeksiyonu önlemek için reçete edilen antibiotik tedavinizi almanız önemlidir
Bir sonraki menstrüel kanamanıza kadar tampon kullanmayın. İlk adet kanamanızı D&C işleminden 4-6 hafta sonra göreceksiniz.
Ne zaman ovulasyon (yumurtlama) olacağı bilinemeyebilir. Doktorunuz yeni bir gebelik denemesi için izin vereceği tarihe kadar uygun bir korunma yöntemi uygulamalısınız.
Kontrole gitme tarihinizi unutmayınız.
Kürtaj Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir ?
2 ila 3 gün süre ile adet kanaması tarzında kanamalarınız olacaktır. (Bu süre gebeliğin haftasına göre biraz artabilir veya azalabilir.),
Eğer kürtaj sonrası hemen kanamanız olmazsa bir hafta sonra gibi bir zaman sonra hafif bir ağrı ile yukarıda bahsedilen kanama olacaktır merak etmeyiniz.
Bu süre içinde gene adet kanaması dönemindekine benzer karın ve kasık ağrılarınız olabilir, bu ağrılarınızı hafifletmek için her hangi bir ağrı kesiciyi kullanabilirsiniz.
Bundan sonraki adet kanamanız yaklaşık 3 ila 6 hafta sonra olacaktır. Gebelik gibi özel bir durum oluşup sonlandığı için normal zamanında gelmeyebilir.
Bu süre içerisinde (yeniden adet kanaması görene kadar);
Küvete-havuza-denize girmek yasaktır.(operasyon günü dahil duş alabilirsiniz ,amaç vajene su ve bu gibi mikrop kapmayı sağlayabilecek şeylerin girmesini engellemektir)
Deniz veya havuz’a girmeniz gerekirse (yaz mevsimi veya diğer nedenlerden dolayı) en erken küretajdan 10 gün sonra suya gireceğimiz sürece tampon kullanarak girebilirsiniz. Tamponu en fazla 30-40 dakika kullanınız ve sadece suya girerken kullanınız.
Cinsel ilişki 1 hafta kesinlikle yasaktır.( Daha sonra prezervatif kullanılarak ilişkiye girilebilinir. Bu sizi mikrop kapmaktan ve hamile kalmaktan koruyacaktır )
Müdahaleden sonra sıvı gıdalar ve içecekler hemen içilebilir, bulantı olmazsa daha sonra normal beslenmeye geçilebilir.
Müdahaleden 2 hafta sonra kontrol randevusu alıp kontrole gelmeniz gerekmektedir.
İstenmeyen bir gebelikle karşılaşmamak için doktorunuzdan size uygun doğum kontrolü yöntemini uygulamasını isteyiniz.
Kendi sağlığınız açısından rutin jinekolojik kontrollerinizi yaptırmanız, her 6 ayda bir vaginal smear testinizi (Rahim ağzı kanseri için kontrol testi) yaptırmayı ihmal etmemeniz gerekmektedir.
Kürtaj Sonrası Kontrol Nasıl Olmalıdır ?
Kürtaj sonrası kontrol 1-2 hafta sonra yapılır. Kontrol sırasında doktorunuz pelvik muayenenizi yapacaktır ve herhangi bir şikayetiniz olup olmadığını soracaktır. Arzu ederseniz size uygun bir korunma yöntemi başlamanız konusunda seçenekler sunacaktır.
Hamile Kaldığınızı Öğrendiniz ve Ne Yapacağınızı Bilmiyorsunuz ?
Hamile kaldığından şüphelenmeye başlayan kadının sıklıkla verdiği ilk korkulu tepkidir. Genellikle soru şudur: “Hamileysem? Ama nasıl olabilir??” kürtaj yaptırmayı düşündüğünüz klinikle temasa geçin. Size verdiğiniz karar hakkında yeterli cevap verebilecek bir kişiyle konuşun ve kafanızdaki soruların cevaplandırılması konusunda yardımını isteyin.AKLINIZDAKİ TÜM SORULARI 0 (212) 000 0 000 NOLU İLETİŞİM NUMARAMIZDAN BİZİ ARAYARAK HERHANGİ BİR BİLGİNİZİ VERMEDEN ÇEKİNMEDEN SORABİLİRSİNİZ.
Kürtajdan Sonra Hamile Kalabilir miyim ?
Kürtaj yapılan klinik ve hastaneler artık en yüksek standartlarda donanımlıdır. Eğer kürtaj olduysanız bu sizin yeniden hamile kalabilmenizi (fertilite) herhangi bir şekilde etkilemeyecektir. Hatta, çok hızlı şekilde yeniden hamile kalabilirsiniz. Bu sebeple kürtajdan sonra doktorunuz daha çok bundan sonra nasıl gebelikten korunacağınız konusuna odaklanacaktır. Hemen doğum kontrolü hapı başlayabilir, size en uygun olan korunma yöntemi hakkında fikir alabilir veya yeni bir gebelik istiyorsanız ne zamandan itibaren planlayabileceğiniz hakkında görüşebilirsiniz.
Kürtajdan Sonra Normal Hayatıma Ne Kadar Sürede Dönerim ?
Bu tamamen size bağlıdır. Kürtaj sebebiyle, adet kanamasından bir miktar daha fazla kan kaybınız olacağını unutmayın. Uzun süreli ayakta kalmanız, yürümeniz veya ağır kalıdrmanız gerekirse birkaç gün evde kalmanız tavsiye edilir. Eğer işiniz sakin ve çok fazla fiziksel aktivite gerektirmiyorsa iş hayatınıza hemen geri dönebilirsiniz. Doktorunuzdan bu konuda da fikir vermesini isteyebilirsiniz.
Kürtaj konusunda en çok merak edilen sorular ve cevapları:
Kaç aya kaç haftaya kadar gebebelikte kürtaj yapılabilir?
Kürtaj işlemi yasal olarak 10 haftalık gebeliğe kadar (yaklaşık iki, iki-buçuk ay kadar eder) mümkündür.
Kürtaj sonrasında ilk adet ne zaman başlar?
Kürtajdan sonra yaklaşık 30-40 gün sonra ilk adet görülür.
Kürtaj sonrasında kısırlık olur mu?
hayır, kürtaj kısırlığa sebep olacak bir müdahale değildir. İlk gebeliklerde yapılan kürtaj da kısırlıpa sebep olmaz.
Kürtaj fiyatları ne kadardır?
Kürtaj fiyatları gebeliğin haftasına, yapılan hastaneye, uygulanan anestezi şekline göre değişkenlik gösterir. Bu nedenle muayene olmadan ücretini öğrenemezsiniz.
Kürtajı nerede yaptırabilirim?
Kürtaj işlemi hastane veya özel muayenehanelerde, kliniklerde kadın hastalıkları ve doğum uzmanları tarafından yapılmaktadır. Kürtaj olacağınız merkezdeki uzmanın deneyimi, tecrübesi ve merkezin gerekli aletler, sterilizasyon açısından kapasitesi önemlidir. Küçük şehirlerde olmasa da özellikle İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya gibi büyük şehirlerde kürtaj yapılan aile planlaması merkezleri mevcuttur.
Lokal anestezi mi genel anestezi mi kürtajda daha iyidir?
Her iki anestezi şeklinin de farklı avantaj ve dezavantajları vardır. Hastanın tercihine göre ve muayeneye göre uygun olan anestezi uygulanır.
1 veya 2 aylık gebelikte kürtaj yapılır mı?
Ay hesabı yerine hafta hesabı kullanmak doğrudur çünkü kürtajlarda 10 haftaya kadar yasal sınır belirlenmiştir. Burada gebelik haftası son adetin başladığı tarihe göre ve ultrasona göre hesaplanır.
5 haftalık veya 6 haftalık gebeliklerde kürtaj yapılır mı?
Gebelik kesesi çok küçük olmadığı sürece yapılabilir. Ancak gebelik kesesi kürtaj yapılan aletin (kanül) ucuna gelmeyecek kadar küçükse gebeliğin alınamaması riski vardır bu durumda kesenin biraz daha büyümesini bekleyip daha sonra kürtaj yapılması tercih edilebilir.
7 haftalık veya 8 haftalık kürtajlar vakum yöntemiyle yapılabilir mi?
Vakum yöntemi (enjektör ve plastik kanül) ile genellikle 10 haftaya kadar olan kürtajlar rahatlıkla yapılabilmektedir. Burada doktorun vakum yöntemi konusunda tecrübeli olması önemlidir.
9 haftalık veya 10 haftalık kürtajlar lokal anestezi ile yapılabilir mi?
Bu kadar ileri gebelik haftalarında lokal anestezi ile ağrı hissedilme riski artar. Daha çok genel anestezi tercih edilir. Ancak çok normal doğum yapmış hastalarda ve ağrı eşiği yüksek hastalarda bazen lokal anestezi de uygulanabilmektedir.
Kaç kez kürtaj olunabilir?
Bu konuda sayı olarak bir sınırlama yoktur. Ancak her cerrahi müdahalede olduğu gibi kürtajda da fazla kere gereksiz yaomaktan kaçınmak gerekir, bunun için dikkatli korunmak en önemli kuraldır.
Düşükten sonra kürtaj yapılması şart mıdır?
Eğer bütün gebelik materyali tamamen düşmemişse ve parça kalmışsa, kanama varsa kürtaj gereklidir. Gebelik materyali tamamen düşmüşse ve kanama yoksa kürtaj yapılmayabilir.
Düşük hapı veya düşük iğnesi ile kürtaj olur mu?
Ülkemizde düşük hapı veya kürtaj hapı (veya iğnesi) şeklinde kullanılabilecek bir ilaç yoktur. Bu tür ilaçalardan ve tavsiyelerden kaçınmanız gerekir. Doktor denetiminde olmayan her tür ilaç ve müdahale ciddi sonuçlar doğurabilir.
İkinci veya üçüncü kere kürtaj olmak riskli midir?
İlk kürtajda olduğu kadar nadir riskler ikinci ve üçüncü kürtajlarda da vardır. Ekstra başka bir risk taşımaz.
Bakirelerde kızlık zarı bozulmadan kürtaj yapılabilir mi?
Kızlık zarı çok geniş ve aletlerin geçmesine müsait olanlarda bazen kürtaj mümkün olabilir ancak çoğunlukla mümkün değildir. Muayene ile kısmen anlalılabilir ancak işlem sırasında kızlık zarının yırtılmayacağının garantisi verilemez.
Kürtaj olduğum sornadan anlaşılabilir mi?
Hayır. Bir kadının kürtaj olduğu sonradan başkası tarafından veya başka bir doktor tarafından muayene edilse bile anlaşılamaz.
Kürtaj videosu ve görüntüleri izlemek uygun mudur?
Hastalara bu tür girişimsel işlemlerle ilgili video ve görüntüleri izlemelerini genellikle önermeyiz çünkü yapılan işlemleri çoğunlukla olduğundan farklı algılayarak endişe ve korkularını arttırırlar. Bunun yerine sadece doktorunuzun tavsiye ve anlattıklarını dinlemek daha faydalıdır.
Kürtaj ağrı ve acı verir mi?
Uygun anestezi (lokal veya genel) ve teknikle yapıldığında genellikle rahat ve fazla ağrı duymadan kürtaj olabilrisiniz. Daha önce doğum yapanlarda ağrı genellikel daha az olmaktadır.
Kürtaj için en çok kullanılan yöntem nedir?
Kürtaj için en çok kullanılan son yıllarda vakum aspirasyon yöntemidir. Bu yöntemde enjektör ve plastik ince boru sistemi (karman kanülü) vakum yaratarak rahim içerisindeki gebeliği emerek alır.
Kürtaj işlemi ne kadar sürer?
Genellikle 5-10 dakika zaman alır. Genel anestezi verilmişse hastanın uyanması da 10-20 dakika sürer.
Kürtajdan sonra hastanede yatmak gerekir mi?
Hayır kürtaj işlemi yatış gerektirmez. İşlemden kısa süre sonra normal hayatınıza dönebilirsiniz.
Kürtaj sonrasında kan uyuşmazlığı iğnesi yapılması gerekir mi?
Çok küçük haftalarda şart olmasa da özellikle ileri haftalarda yapılması gerekir.
Kürtajdan ne kadar sonra spiral takılır?
Kürtajdan işlemi biter bitmez veya 1 hafta sonra kontrolde spiral takılabilir.
Kürtajdan ne kadar sonra banyo yapabilirim?
Kürtaj oldupunuz gün banyo, duş serbesttir.
Kürtajdan sonra havuza veya denize girebilir miyim?
Kğrtajdan sonra 1 hafta havuza veya denize girilmesi önerilmez.
Kürtaj için en sağlıklı, en kolay ve en uygun haftalar hangileridir?
Genellikle beşinci, altıncı ve yedinci haftanın başları en uygun zamandır. Daha erken gebelikler çok küçük olduğu için nadiren alınanama riski vardır, daha büyük gebeliklerde ise ağrı daha fazla olmaktadır ve işlem daha uzun sürmektedir.
0 (212) 000 0 000 nolu iletişim numaramızdan 7 /24 yada Web sitemizde bulunan fiyat sor butonlarından KÜRTAJ fiyatları hakkında bilgi alabilirsiniz.Ayrıca tüm sorularınız için bizi çekinmeden arayabilir yada web sitemizden sorularınızı bize sorabilirsiniz.Merkezimiz İzmir’in en büyük kadın doğum merkezlerinden biri olmakla birlikte İzmir ‘in en merkezi semti ALSANCAK ve en merkezi Noktası LOZAN Meydanındadır. Her semtten ulaşım çok kolaydır. Vapur, Otobüs , Metro gibi ulaşım kanallarından istediğiniz ile bize ulaşabilirsiniz.Merkezimizde en son en modern ve en güvenilir yöntem olan VAKUM YÖNTEMİ ile Kürtaj yapılmaktadır.Ağrı/Acı olmamaktadır.10 dk kadar Kısa bir sürede işlem tamamlanmaktadır.Kürtaj İşlemi için Herhangi bir bilginizi vermenize gerek yoktur.BİLGİ GİZLİLİĞİNİZ YASAL HAKKINIZDIR. HERHANGİ BİR BİLGİNİZİ VERMEDEN RANDEVU ALABİLİR , TÜM SORULARINIZI SORABİLİR , KÜRTAJ YAPTIRABLİRSİNİZ !!!!!